Long tail keywords: wellicht heeft u er al wel eens van gehoord. Maar wat zijn longtailzoekwoorden – zoals ze in de Nederlandse taal worden genoemd – precies? En hoe zet u longtailzoektermen in als marketingstrategie? We vertellen u er meer over.

Wat zijn longtailzoekwoorden?

Longtailzoekwoorden zijn zoektermen, bestaande uit drie of meer zoekwoorden, waarmee u in Google kunt zoeken naar informatie. Een voorbeeld van een long tail keyword is: ‘tips voor SEO teksten’. Met behulp van deze zoekterm vindt u in Google of vergelijkbare zoekmachines informatie en tips over het schrijven van geoptimaliseerde (SEO)-teksten. Long tail keywords gaan dus expliciet op een onderwerp of vraagstuk in en zijn een stuk specifieker dan short tail keywords. Shorttailzoekwoorden bestaan uit een enkele zoekterm, bijvoorbeeld: ‘SEO-teksten’.

Long tail keywords inzetten: een voorbeeld

Hoe gebruikt u long tail keywords als succesvolle marketingstrategie? We leggen het u graag uit aan de hand van een voorbeeld.
Stel, een witgoedspecialist verkoopt online wasmachines van het merk Samsung. Wanneer iemand met de zoekterm ‘wasmachine’ zoekt in Google, is de kans klein dat ze de website vinden van de witgoedspecialist die Samsung-wasmachines verkoopt. Waarom? Het zoekwoord ‘wasmachine’ is te algemeen waardoor de witgoedspecialist te maken heeft met veel online concurrenten. En mochten er toch bezoekers via de zoekterm ‘wasmachine’ op zijn website terecht komen, dan bestaat de kans dat deze bezoekers op zoek zijn naar andere informatie rondom wasmachines. Ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar een handleiding van een wasmachine of naar een wasmachine van het merk Bosch. Verkeerd publiek dus! Met behulp van long tail keywords, zoals ‘goedkope Samsung wasmachine’ kan de witgoedspecialist zichzelf onderscheiden van de concurrentie én de juiste bezoekers naar zijn website trekken. Namelijk bezoekers die op zoek zijn naar een voordelige wasmachine van het merk Samsung.

Longtailzoekwoorden: tips

  • Maar welke long tail keywords zijn nu interessant genoeg om te gebruiken op je website? De volgende tips kunnen u helpen om zoektermen te bepalen:
    Verplaats en verdiep u in de doelgroep. Hoe zoeken zij informatie en welke vragen hebben ze? Lees bijvoorbeeld meer over hen op social media of op forums.
  • Gebruik Google om nieuwe ideeën op te doen. Type een zoekwoord in de zoekbalk van Google en er verschijnen vanzelf meer interessante suggesties.
  • Gebruik Google Analytics om te achterhalen met welke zoekwoorden mensen op uw website terechtkomen.
  • Combineer uw product of dienst met bijvoeglijke naamwoorden, zoals ‘goedkope’ of ‘energiezuinige’. Denk aan ‘goedkope wasmachine’ of ‘energiezuinige Samsung droger’.
  • Webmastertools van Google is geschikt om meer inspiratie op te doen voor interessante zoekwoorden. U typt één zoekwoord in en de toepassing geeft u meerdere suggesties.

Websiteteksten die de online vindbaarheid van uw website verhogen

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70% van de online zoekopdrachten bestaat uit longtailzoekwoorden en slechts 30% uit shorttailzoekwoorden. Longtailzoekwoorden verwerken in de content van je website draagt dus bij aan het verhogen van de vindbaarheid van uw website. Maar dat niet alleen. Zijn uw teksten bijvoorbeeld aantrekkelijk genoeg om te lezen en spreken zij de doelgroep aan? En zetten ze de bezoekers van uw website aan tot actie? Tekst- en communicatiebureau Nederhoed Tekst & Communicatie is gespecialiseerd in het online beter vindbaar maken van websites. Op zoek naar een SEO-tekstschrijver? Neem contact met ons op.