Militair én yoga-instructeur Sebastiaan en zijn vrouw Evelien presenteren hun boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’. Het boek is een standaardwerk voor yogabeoefenaars, sporters en mensen die willen werken aan hun fysieke en mentale gesteldheid. Naast hun eigen verhaal staan in het boek ruim 190 houdingen, oefeningen én ademhalingstechnieken. Praktisch en in duidelijke taal. Precies wat je van een militair kan verwachten. Het 208 pagina’s tellende boek is verkrijgbaar bij de lokale en online boekhandel.

Praktische oefeningen
Het boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ is het gevolg van het pad dat Evelien en Sebastiaan de afgelopen jaren volgden. Nadat het koppel elkaar ontmoette, besloot het al snel om te gaan reizen. Ook een reis naar India, de plek waar yoga is ontstaan, stond op het programma. Hier verbleven zij enige tijd in een traditionele yogaschool. Terug in Nederland maakten zij de vertaalslag naar het functionele yogaconcept Yogability. Traditionele yoga omgezet in praktische oefeningen.

Militair op de yogamat
Maar hoe komt een militair op de yogamat? Sebastiaan: ‘Oud zeer uit mijn jeugd, een uitzending, onderbezetting op het werk. Allemaal kleine zandhoopjes die bij elkaar een grote berg vormden met een burn-out tot gevolg. Boeken over mindset, therapie en mindfulness hielpen me allemaal een beetje verder, maar yoga nog het meest. Ik, die stoere gast die aan CrossFit doet, op een yogamatje…’

Eerste kennismaking yoga
Sebastiaans vrouw Evelien liet hem kennismaken met yoga. ‘Vroeger dacht ik: “Yoga, dat is niks voor mij. Veel te zweverig.” Achteraf grappig, want ik oordeelde, zonder óóit maar één yogales te hebben gevolgd. Totdat steeds meer mensen in de sportschool vroegen of ik soms yogadocente was, aangezien ik veel rek- en strekoefeningen deed. Ik besloot om een proefles yoga te doen. Vanaf dat moment was ik in de ban van het yogavirus , lacht ze. 

Yoga is voor iedereen
Met het boek willen Evelien en Sebastiaan ook anderen laten kennismaken met de voordelen van yoga. ‘Yoga helpt je niet alleen een goede lichaamshouding aan te nemen. Oefeningen en houdingen zorgen er ook voor dat je sterker, flexibeler en evenwichtiger wordt. Fysiek én mentaal. Ook de ademhaling verbetert. Hierdoor kan stress afnemen en kunnen sportieve prestaties toenemen. Het is vaak de angst voor het onbekende en het stoffige imago waardoor mensen besluiten om yoga links te laten liggen. Met dit boek laten we echter zien dat yoga voor iedereen is.’ Het ISBN van ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ betreft 9789090324487. Het boek is onder meer verkrijgbaar via hun eigen kanaal, de traditionele boekhandel en online verkopers als Bol.com.